Life in Solutions 2018 – Asiakaspalvelua asiakkaan tukena
Visma Solutionsille palkataan joka kesä lukuisia pilvipalvelualan tulevaisuuden tähtiä. Blogisarjan toisessa osassa sukelletaan syvälle asiakaspalvelun harjoittelijoiden kokemuksiin.
Asiantuntevaa asiakaspalvelua
Asiakaspalveluun palkattiin kesäksi neljä uutta traineeta.Heistä kolme, Daniel Linna, Vilppu Paananen ja Ville Hostikka aloittivat kaikki työskentelyn jo maaliskuussa, joten heillä on jo muutamien kuukausien tuntuma työskentelystä Visma Solutionsilla. Heti keskustelutuokiomme alussa juttu kääntyy asiakaspalvelun työnkuvaan. Asiakaspalvelussa työskentelee joukko Visma Solutionsin tuoteasiantuntijoita, joilla on laaja tuntemus ohjelmistoista ja asiakkaiden haasteista. Joudun kuitenkin myöntämään, etten itsekään tiedä, mitä asiantuntijat tarkalleen ottaen tekevät. Kauppatieteitä Lappeenrannan Teknillisessä yliopistossa opiskeleva Vilppu ottaa heti kuvailuhaasteen vastaan.
– Asiakaspalvelu toimii asiakkaan ensimmäisenä kontaktina, mikäli johonkin tarvitaan apua tai neuvoja. Työt pitävät sisällään “tikettien”, eli asiakastukipyyntöjen selvittämistä, asiakkaiden neuvomista ja opastamista, korkeamman tason muutosten tekemistä asiakkaiden ohjelmistoihin sekä yhteydenpitoa asiakkaaseen sen jälkeen, kun palvelut on toimitettu.
Asiakaspalvelun työnkuva on siis todella laaja, eikä tyypillistä “normipäivää” voi edes kuvailla. Jokainen päivä on kliseen mukaisesti erilainen.
– On ollut tosi vaikeaa selittää kavereille mitä teen täällä päivittäin, koska tämä eroaa niin paljon tavallisesta asiakaspalvelutyöstä. Käytännössä pyrimme varmistamaan, että asiakkaat osaavat ja pääsevät käyttämään ohjelmistojaan tehokkaasti. Meidän ansiosta asiakas pääsee itse keskittymään vain sujuvaan työntekoon, tietotekniikkaa opiskeleva Daniel summaa.
Jatkuvaa oppimista
– Alussa piti vähän etsimällä etsiä sellaisia asiakkaiden yhteydenottoja, jotka osaisi ratkaista. Nyt muutaman kuukauden jälkeen on jo useampia ongelmia mistä pystyy itse vastaamaan, entinen ammattilaisjääkiekkoilija ja nyt Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa liiketaloutta opiskeleva Ville kertoo.
Erilaisista opiskelutaustoistaan huolimatta kaikkien mielestä työt ja opinnot tukevat hyvin toisiaan. Toisaalta jokainen kertoo vuorollaan, ettei taustalla edes oikeastaan ole väliä näissä hommissa – vain asenne ja oma halu oppia ratkaisee. Joka päivä kuulemma oppii paljon uutta, ja apua saa aina tarvittaessa.
– Omien työtehtävien lisäksi on ollut mukava oppia miten taloushallinto ylipäätään toimii. Suurin osa Netvisorin asiakkaista on tilitoimistoja, joten sen kautta on päässyt näkemään kirjanpidon päivittäistä ja vuosittaista rytmiä. Netvisor on todella monipuolinen ohjelmisto ja siinä on paljon integraatioita mukana, joten opittavaa riittää, Vilppu jatkaa.
– Täällä on myös firman sisällä aivan järkyttävän hyvä yhteishenki. Keneltä tahansa uskaltaa kysyä apua koska kaikki haluaa auttaa. Ja jos haluaa oppia tekemään vaikeampia tehtäviä, niin on pakko kysyäkin apua, Daniel kertoo.
Vastuu ja vapaus
Kaikkien mielestä harjoittelun parhaisiin puoliin lukeutuu yrityksen antama vapaus ja joustavuus työajoissa ja -tavoissa. Varsinkin opiskelijalle se antaa mahdollisuuden suunnitella töitään paremmin opintojen ohelle. Liukuvan työajan ansiosta on koko kesän pakerruksen lomassa ollut mahdollista pitää esimerkiksi pidennettyjä viikonloppuvapaita. Toisaalta myös vastuuta on annettu samassa suhteessa. Kaikki haluavat painottaa, että Visma Solutionsin “Great Place to Work” -palkinto ei todellakaan ole tullut tyhjästä.
– Ainakin itse koen, että minusta on paljon enemmän hyötyä työnantajallekin kun saan tehdä töitä joustavasti ja esimerkiksi aloittaa työnteon vähän aikaisemmin. Tavallisessa kolmen-neljän kuukauden työsopimuksessa ehtisi juuri oppia hommat, ja sitten työt jo loppuisivat, Vilppu kertoo.
– Omat kaverit on naureskelleet, että sitten kun lopetan jääkiekkouran joudun totuttelemaan “tavalliseen työaikaan”. He ovat olleet suorastaan pettyneitä, kun olen kertonut liukuvasta työajasta ja etätyömahdollisuuksista, Ville hymähtelee.
Joustavuuden lisäksi kiitosta saavat työnantajan tarjoamat eväs- ja hedelmälähetykset, jotka saapuvat aina maanantaisin toimiston viikkoa piristämään.
Onnistuminen vaatii uskallusta
Pääni on jo vähän pyörällä. Mikäli asiantuntijapalvelu on niin joustavaa ja silti konsultoivaa ja jatkuvaa oppimista vaativaa, millainen tekijä sitten tässä työssä oikein pärjää? Päätin kysyä asiaa suoraan. “Itseohjautuva”, “rohkea”, “hyvällä asenteella varusteltu”, tulee vastaus välittömästi.
– Kaikista tärkeintä on olla rohkea, että uskaltaa ottaa pikkuhiljaa yhä vaikeampia hommia ja vastuuta. Rohkeutta vaatii myös se, että uskaltaa kysyä neuvoa ja osallistua toimintaan, Vilppu kertoo. Ville komppaa vieressä.
– Se pitää ymmärtää, että virheiden tekeminen on inhimillistä. Virheistä ei kritisoida, vaan ne pyritään laittamaan yhdessä kuntoon.
Daniel ja Vilppu molemmat myöntävät, että heidät on suorastaan yllättänyt se, kuinka kaikkeen tekemiseen ja toimintoihin halutaan mukaan.
– On hieno fiilis, kun täällä on päässyt käsiksi tosi hyviin hommiin jo ihan alkuvaiheessa uraa. Täällä ei palkata tiettyyn tehtävään, vaan kannustetaan etenemiseen ja halutaan että jokainen löytää oman polkunsa. Hyvistä työntekijöistä selvästi halutaan pitää kiinni.
Visma Solutionsin harjoittelijoiden kokemuksista kertovaa blogisarjaa koordinoi kesän 2018 marketing trainee, Essi Kykyri. Intohimoisesti sekä sanoihin että lukuihin suhtautuva Essi haluaa harjoittelujaksonsa aikana kehittyä erityisesti tehokkaan viestinnän ja markkinointianalytiikan puolella.