Työnhakijalle

Näin kirjoitat hyvän työhakemuksen

2 min luku | 8.3.2022

Kun bongaat kiinnostavan avoimen paikan jota päätät hakea, pelkkä CV tai LinkedIn-profiili ei välttämättä kerro sinusta riittävästi. Kannattaa siis aina kirjoittaa myös hakemuskirje. Jokainen työhakemuksen joskus jättänyt kuitenkin tietää, kuinka vaikeaa oman osaamisensa sanoittaminen välillä on. Tuhansia työhakemuksia lukeneen Visma Solutionsin Senior Talent Partner Katia Rajasen vinkeillä varmistat onnistumisesi hakemuskirjeen kirjoittamisessa.

Muista motivaatio

Hakemuskirjeen tavoitteena on herättää työnantajan kiinnostus, jotta sinut kutsutaan haastatteluun. Se kannattaa tehdä kahdella tavalla: kerro, mitä työnantaja saa palkatessaan sinut ja mitä hyötyä itse saat hakemastasi työpaikasta. Hakemuksen tarkoituksena on kertoa luonteestasi ja osaamisestasi sekä ennen kaikkea tuoda esille, miksi juuri tämä paikka kiinnostaa sinua. Älä siis pelkää tuoda itseäsi ja persoonaasi rohkeasti esiin.

– Ansioluettelossa kiteytät olennaisen työ- ja opiskeluhistoriasi, hakemuskirjeessä pääset kertomaan miksi haluaisit juuri tähän yritykseen ja tehtävään. Tärkeää on myös kertoa, mitä uutta voisit tuoda tai miten työnantaja voi kasvaa ja kehittyä sinun osaamisesi ja persoonasi avulla, Rajanen kertoo.

On hyvä kuvata, kuinka hakemasi tehtävä tukee omaa urakehitystäsi. Jos haluaisit esimerkiksi kehittyä HR-alan asiantuntijaksi, kerro kuinka hakemasi paikka tukee sinua matkalla kohti tavoitteitasi. Tällä kerrot työnantajalle paitsi omista päämääristä myös siitä, miksi olet motivoitunut työskentelemään hakemassasi tehtävässä. Vältä korulauseita ja keskity konkreettisiin esimerkkeihin. Sen sijaan, että lyhyesti kerrot työpaikan kiinnostavan sinua, kuvaile tarkemmin, mikä tehtävässä motivoi sinua kehittymään ja myös millaisia odotuksia tai toiveita sinulla on tulevaa työtehtävää, tiimiä ja yritystä kohtaan.

Personoi hakemuksesi

Olet aivan varmasti törmännyt ohjeeseen, että hakemus tulisi aina kohdistaa hakemaasi tehtävään. Kyllähän jokainen työnantaja haluaa tietää, kuinka juuri sinä sopisit heidän yritykseen ja avoimeen rooliin. Personoimalla hakemuksesi osoitat myös kiinnostusta yritystä ja hakemaasi tehtävää kohtaan. Mutta miten personointi käytännössä kannattaa toteuttaa?

Vanha vinkki on edelleen toimiva: tee kotiläksyt, eli selvitä mihin olet hakemassa. Tutustu yrityksen kotisivuihin ja kysele, jos tuttavapiirissäsi on yrityksestä kokemuksia. Mieti valmiiksi kysymyksiä yritykseen tai työtehtävään liittyen, mikä sinua erityisesti kiinnostaa tai mistä haluaisit tietää lisää. Lue hakuilmoitus huolellisesti ja kerro konkreettisesti, miten täytät työnantajan toiveet tai odotukset. Käytä esimerkkejä työhistoriastasi, opiskeluajaltasi tai vaikka harrastuksistasi. Jos vaatimuksena on esimerkiksi projektinhallintataidot tai tietyn koodikielen osaaminen, voit kertoa kuinka olet hyödyntänyt tätä taitoa edellisessä tehtävässäsi tai omassa projektissasi.

Muista, että kaikkia toiveita ja vaatimuksia ei tarvitse täyttää – varsinkaan, jos työkokemuksesi on vielä melko lyhyt. Mikäli sinulta puuttuu jotain ilmoituksessa vaadittua osaamista, voit hyvin kertoa kiinnostuneesi tehtävästä, koska haluat kehittyä juuri niissä taidoissa.

– Visma Solutionsilla harvemmin edellytetään pitkää työkokemusta tai luetteloidaan useita vaatimuksia. Kannattaa hakea rohkeasti vaikka kaikkia odotuksia ei pystyisikään täyttämään. Meillä halu kehittyä nähdään ehdottomasti positiivisena. Ja vastaavasti haluamme antaa työntekijöillemme mahdollisuuden oppia uutta ja kehittyä ammatillisesti.

Hakuilmoituksen tarkemman läpikäynnin lisäksi ota siis selvää, mitä tuotteita tai palveluita yritys tuottaa ja kenelle se niitä tarjoaa. Yritä ymmärtää yrityksen liiketoimintaa, tavoitteita ja kulttuuria. Tämä auttaa paitsi hakemuksen kirjoittamisessa, myös kartoittamaan vastaavatko yrityksen arvot omiasi. Käytä tietoja hyödyksesi hakemuskirjeessä. Jos esimerkiksi haet markkinointitehtävään, voit kertoa, kuinka omilla markkinointialan taidoillasi haluat auttaa yritystä kehittämään brändin tunnettuutta tai tavoittamaan asiakkaat.

Lue myös: Työsuhde-edut Visma Solutionsilla

Pidä työhakemus lyhyenä ja napakkana

Ehkä yksi yleisimmistä hakemuskirjeen kompastuskivistä on tehdä siitä liian pitkä. Ylipitkässä hakemuskirjeessä helposti sortuu listaamaan uudelleen CV:ssa jo mainitut aiemmat työkokemukset sen sijaan, että priorisoi ja nostaa esiin hakemansa paikan kannalta tärkeimmät osa-alueet. Turhan täyteen kirjoitetusta hakemuksesta lukijan on vaikeaa poimia juuri ne olennaiset kohdat omasta osaamisestasi, jolloin hakemus ei aja asiaansa. Lisäksi jos hakemuksia tulee runsaasti, on helpompi erottautua lyhyellä ja ytimekkäällä kuin liian rönsyilevällä esittelyllä.

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää noin puolesta sivusta yhden sivun pituutta, käyttämättä turhan pientä fonttikokoa ja tiiviitä rivivälejä. Napakassa tekstissä jokaisen lauseen tulisi kertoa jotain tähdellistä sinusta ja omasta osaamisestasi työnantajalle. Rakenteena toimiva vaihtoehto voi olla esimerkiksi kolme kappaletta, joiden sisältö on seuraavassa järjestyksessä:

1. esittely ja motivaatio (kuka olet, mistä kuulit tehtävästä ja miksi se kiinnostaa)
2. tehtävän kannalta olennainen osaaminen (miksi sinut tulisi valita ja mitä osaamista toisit tiimiin)
3. millainen olet persoonana ja työkaverina

sekä lopuksi vaikkapa ystävällinen tervehdys tai toive päästä kertomaan lisää kasvotusten.

– Myös oikeakielisyys ja visuaalisuus on eduksi, vaikkei hienon pohjan käyttäminen ole mitenkään tarpeellista, jos rakenne on selkeä. Oikeakielisyys kertoo huolellisuudesta, ja tekstinkäsittelyssä voi käyttää oikolukutoimintoa apuna. Kun hakemuksia tulee paljon, selkeimmät hakemukset jäävät väkisinkin mieleen ja tekevät parhaan vaikutuksen. Helppolukuinen ja tiivis hakemus on myös osoitus motivaatiosta ja kyvystä kiteyttää, Rajanen lisää.

Muista, ettei hakemuksessa tarvitse kertoa kaikkea. Keskity tehtävän kannalta tärkeimpiin ominaisuuksiisi, joilla saat herätettyä kiinnostuksen itseesi.

– Hakemuksesta kyllä näkyy ja tuntuu, jos ei ole sydämellä mukana. Jos sopivaa tehtävää ei ole avoinna mutta yritys kiinnostaa, voit aina jättää avoimen hakemuksen tai olla yhteydessä johonkin työntekijöistämme LinkedInin tai sähköpostin kautta, Rajanen vinkkaa.

Onnea hakuprosessiin!

Työhakemuksen kirjoittaminen ei ole helppoa, mutta lopputulos palkitsee vaivannäön. Kun panostat sekä hakemuksen kirjoittamiseen että persoonalliseen CV:hen, parannat huomattavasti mahdollisuuksiasi erottua hakemusten seasta. Löydät blogistamme myös vinkit erottuvan CV:n kirjoittamiseen. Onnea matkaan!

Lue myös, miten rekrytointiprosessi etenee meillä: Kasvavaan yritykseen rekrytoidaan aktiivisesti – näin rekrytointi etenee Visma Solutionsilla

Visma Solutionsin avoimet työpaikat löydät täältä >>

Visma Solutions

Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää kansainvälisesti jo yli 170 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.