Visma Academy – Mahdollisuus löytää oma kehityspolku ohjelmoijana
Lukas Heyny ja Joni Nieminen ovat kaksi kuudesta Visma Academy -koulutusohjelmassa aloittaneesta harjoittelijasta. Kuusi kuukautta kestävän koulutusohjelman tavoitteena on kouluttaa uusia ohjelmistokehittäjiä Kaakkois-Suomen alueella.
Koulutusohjelma organisoidaan yhteistyössä Saranen Consultingin, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa. Käytännön oppiminen tapahtuu tuotekehitysprojekteissa Visma Solutionsilla tai toisessa Visma-yhtiössä Visma Consultingilla.
Harrastuksesta uusi ura
Sekä Jonille että Lukakselle Visma Academy oli mahdollisuus löytää uusi ura ohjelmistokehityksen parista. Joni oli jo pidemmän aikaa pohtinut uraa kehittäjänä ja katsellut aktiivisesti LinkedInistä uusia uramahdollisuuksia. Visma Academy vaikutti hyvältä vaihtoehdolta oppia uutta ja päästä kiinni kehittäjän työhön.
“Minulla ei ole ammattimaista koodaritaustaa, mutta olen koodannut kotona melko aktiivisesti. Olen tehnyt pelejä ja työpöytäsovelluksia itsekseni asiakaspalvelutöiden ohessa”, kertoo Joni.
Visma Academy vaikutti hyvältä vaihtoehdolta oppia uutta ja päästä kiinni kehittäjän työhön.
Sähkötekniikan kandidaatiksi opiskellut Lukas on kotoisin Wienistä, Itävallasta. Hän päätyi muuttamaan Lappeenrannan seudulle suomalaisen tyttöystävänsä kanssa vuonna 2018. Suomeen saavuttuaan hän kävi suomen kielen kurssin sekä lyhyen koodarikurssin ja alkoi etsiä insinöörin töitä Etelä-Karjalasta.
“Olen tehnyt vapaa-ajalla ohjelmointia jo pitkään, joten ura kehittäjänä kiinnosti minua. Etsin töitä aktiivisesti ja sitten löysinkin Visma Academyn. Myös tyttöystävä oli sattumalta kuullut koulutusohjelmasta ja kannusti hakemaan siihen”, kertoo Lukas.
Koulutuspäivistä varmuutta käytäntöön
Koulutusohjelman käytännön projektina Joni ja Lukas ohjelmoivat muiden academylaisten kanssa ympäristöä, joka simuloi oikeaa verkkopankkia. Verkkopankkia tullaan käyttämään jatkossa hyödyksi tuotekehityksen projekteissa ja koulutuksissa. Harjoitustyöstä tulee siis olemaan iso hyöty tulevaisuudessa myös Visma Solutionsille.
“Tavoitteena on valmis järjestelmä, joka helpottaa tuotekehityksen työtä. Tärkeää on myös se, että academylaiset pääsevät kokeilemaan tuotekehityksen eri osa-alueita. Toisia kiinnostaa enemmän esimerkiksi käyttöliittymäkoodaaminen ja toisia tietokannat. Projekti on kuin mikä tahansa kehitysprojekti, johon liittyy paljon eri vaiheita”, summaa projektin scrum master Niko Liukka.
Käytännön harjoittelun lisäksi koulutusjaksoon sisältyy Saranen Consultingin järjestämiä koulutuspäiviä. Koulutusten sisältö on suunniteltu yhteen verkkopankkiprojektin kanssa. Joni kertoo, että itseoppineena hänellä ei ollut ohjelmointikielien teoriasta juurikaan kokemusta. Koulutuspäivät ovat siis olleet hyödyllisiä.
Vaikka käytännössä osaan koodata, en tiennyt, miksi jokin asia tehdään näin. Koulutuksissa on selitetty teoriaa ja sitten kouluttaja on käytännössä näyttänyt, miten koodia toteutetaan.
“Vaikka käytännössä osaan koodata, en tiennyt, miksi jokin asia tehdään näin. Koulutuksissa on selitetty teoriaa ja sitten kouluttaja on käytännössä näyttänyt, miten koodia toteutetaan. Toki osa asioista on tullut vastaan verkkopankkiprojektissa jo ennen teoriatunteja, mutta niistäkin on lopulta selvitty hyvin”, Joni kertoo.
“Minulle taas koulutuksissa on ollut paljon kertausta ja käytännön projektien kautta on tullut opittua tosi paljon. On hyvä, että teoria ja projekti kulkevat käsi kädessä”, Lukas sanoo ja jatkaa hymyillen:
“Pakko myös kehua opettajan suomen kieltä. Se on todella helposti ymmärrettävää, sillä oma suomeni ei ole ihan täydellistä.”
Poikkeusajasta nopeasti uusi normaali
Haku Visma Academy-koulutusohjelmaan päättyi helmikuun lopussa ja ohjelma käynnistyi valittujen henkilöiden kanssa maaliskuussa – juuri silloin, kun poikkeusajan rajoitukset astuivat voimaan. Etätyöstä huolimatta academylaisten projekti on edennyt hyvin:
“Vaikka projekti on ollut kokonaan etänä, se on edennyt todella hyvin. Meillä on päivittäin palavereja ja jatkuva Slack-yhteys toisiimme. Näin etätyön aikana kommunikaation merkitys korostuu, joten siitä on pyritty pitämään huolta”, scrum master Niko kertoo.
Näin etätyön aikana kommunikaation merkitys korostuu, joten siitä on pyritty pitämään huolta
Myös Joni ja Lukas kertovat päässeensä hyvin kiinni työntekoon. Työkalut ja yhteydet ovat olleet kunnossa, joten etätyö ei ole haitannut tekemistä.
“Olin yhden päivän toimistolla. Katsottiin läpi VPN ja muut perusjutut, joiden avulla pääsin kotona hyvin vauhtiin. Meillä on päivittäin palavereja oman projektitiimin ja solun kanssa. Siellä voi kysyä kaikki mielessä olevat kysymykset, eli todella hyvin on mennyt”, kertoo Joni.
Samaa mieltä on myös Lukas:
“Ehdin olla neljä päivää toimistolla mentorini kanssa ennen kuin karanteeniaika alkoi. Arvostan sitä aikaa todella paljon. Ehdimme katsoa kaiken kuntoon ja pääsin hyvin kiinni töihin kotitoimistolla. Aktiivinen keskustelu oman mentorin kanssa Slackissa helpottaa myös arkea”, hän täydentää.
Hyvän työilmapiirin tuntee myös etänä
Visma Solutionsin rento kulttuuri on välittynyt academylaisille ruutujen läpi. Heidän mielestään Visman saama palkinto yhtenä Suomen parhaana työpaikkana on ansaittu. Erityisesti heitä on ilahduttanut yhteydenpidon helppous ja se, että jatkuvaan uuden oppimiseen kannustetaan.
“Täällä on hyvä työilmapiiri. Se on tullut esille, vaikka ollaankin etänä. Yhteyden ottaminen ihan tuntemattomiin ihmisiin on sujunut todella hyvin ja tuntuu, että kaikki ovat samalla tasolla eikä hierarkiaa ole. Täällä esimies on ennemminkin työkaveri kuin esimies. Se on hienoa”, Joni toteaa.
En ole kokenut tällaista kulttuuria Itävallassa enkä Suomessa, tämä on varmaan jokin Visma-juttu
Itävaltalainen Lukas on samaa mieltä. Hän kertoo olevansa vaikuttunut Visma Solutionsista työpaikkana:
“Jo rekryprosessissa huomasin, että tänne etsitään ihmisiä, joilla on tietynlainen asenne. Pitää olla intoa oppia ja haastaa itsensä töissä”, Lukas pohtii ja jatkaa:
“Mitä enemmän opin Visma Solutionsin kulttuurista, sitä enemmän siitä pidän. Tänne on selkeästi valittu töihin ihmisiä, jotka osaavat keskustella ja pitää aktiivisesti yhteyttä toisiinsa. Kaikkien kanssa on helppo jutella ja kaikki ovat todella ystävällisiä. En ole kokenut tällaista kulttuuria Itävallassa enkä Suomessa, tämä on varmaan jokin Visma-juttu”, hän nauraa.
Pohjaa tulevalle uralle Visma Academysta
Visma Academyn tavoitteena on kouluttaa uusia ohjelmistoalan ammattilaisia ja mahdollisesti myös työllistää heidät Vismalle harjoittelujakson jälkeen. Koulutusjakso on ollut molempien academylaisten mielestä erinomainen ja ura ohjelmistokehittäjänä tuntuu oikealta suunnalta. Myös tuotekehityksessä ollaan innoissaan academylaisten työpanoksesta.
Minun tavoitteeni on oppia kaikki mahdollinen mitä voi oppia tämän koulutusjakson aikana. Mahdollinen työpaikka on myös todella hyvä motivaattori
“Projektin scrum masterina oleminen on ollut antoisaa. On hienoa huomata, miten päteviä, oma-aloitteisia ja innoissaan academylaiset ovat”, Niko hehkuttaa.
Aikaisemmin Saranen Consultingin koulutusohjelmien kautta Visma Solutionsille on tiensä löytänyt Jouni Tiainen, joka työskentelee tällä hetkellä RPA/ML support managerina. Koulutusohjelma voi siis olla uuden kiinnostavan työuran ensiaskel. Tähän tähtäävät myös Joni ja Lukas.
“Minun tavoitteeni on oppia kaikki mahdollinen mitä voi oppia tämän koulutusjakson aikana. Mahdollinen työpaikka on myös todella hyvä motivaattori”, tiivistää Joni.
“Opin joka päivä jotain uutta ohjelmoinnista. Se on todella mahtavaa. Odotan kovasti, että pääsen tutustumaan myös mobiilikoodaamiseen. Minulla on siihen paljon intohimoa”, kertoo Lukas.