Uutiset

Yrittäjyys ratkaisee monia yksilöurheilijan taloushaasteita – Netvisor mukana tukemassa nuoria urheilijayrittäjiä

2 min luku | 17.1.2023

Nuoren urheilijan uran alku vastaa monella tapaa startup-yrittäjyyttä. Siksi Netvisor taloushallinto-ohjelmisto on mukana Sport Fund -yhteistyössä, tukemassa nuorten urheilijoiden uran alkuvaihetta tarjoamalla parhaat työkalut yrittäjyyteen.

Yksilöurheilija on mm. verotuksellisesti, taloudellisesti ja sosiaaliturvan näkökulmasta eriarvoisessa asemassa joukkueurheilijoihin verrattuna. Kun joukkueurheilija on usein työsuhteessa ja saa kuukausipalkkaa, joutuu yksilöurheilija kokoamaan tulonsa useista lähteistä; apurahoista, sponsoreilta ja kilpailupalkkioista.

Tulonmuodostuksen monimuotoisuuden vuoksi yksilöurheilijan verotus on hyvin monimutkainen ja sosiaaliturva usein olematon. Yritys on varsinkin suurta menestystä tavoittelevalle urheilijalle paras ratkaisu. Suomea miesten Davis Cup -joukkueessa keväällä 2022 vasta 16-vuotiaana edustanut tennislupaus Otso Martikainen kokee yrittäjyyden luontevana osana tennisuraa.

– Suomessa osakeyhtiö on melkein ainoa vaihtoehto tennispelaajalle hoitaa taloutta, varsinkin jos ja kun tulot kasvavat. Minusta on tosi tärkeää panostaa yrittäjyyteen jo nuorena. Myöhemmin näitä asioita voi olla vaikea opetella, Martikainen pohtii.

Sport Fund ensimmäinen laatuaan Suomessa

Sport Fund on ensimmäinen suomalainen sijoitusyhtiö, joka sijoittaa nuoriin urheilijoihin. Sport Fund on kerännyt 1,8 miljoonan euron pääoman, joka sijoitetaan nuoriin, vahvan potentiaalin omaaviin yksilöurheilijoihin. Jokaiseen valittavaan urheilijaan sijoitetaan 100 000 euroa ja tavoitteena on 4% tuotto.

Sport Fund Management Oy on osakeyhtiö, jonka tavoitteena on tukea kotimaisten yksilöurheilijoiden urheilu-uria. Sport Fundin sijoitus takaa nuorille urheilijoille taloudellisen turvan neljäksi vuodeksi. Urheilijoihin sijoitettavan rahallisen panostuksen lisäksi heille tarjotaan sekä urheilullista että yrittäjyyteen liittyvää opastusta. Yhteistyössä on mukana sekä entisiä huippu-urheilijoita että yrittäjyyden ammattilaisia.

– Yrittäjästatus on virallinen ja sen myötä urheilija tavallaan pukeutuu ammattilaiseksi. Ammatti-identiteetti on henkisesti urheilijalle erittäin tärkeä, sanoo Sport Fundin salkunhoitaja Jyrki Louhi.

Netvisorilaisissa paljon entisiä ja nykyisiä kilpaurheilijoita

Sport Fundin tavoitteena on nuorten urheilijoiden tukemisen lisäksi kasvattaa tietoisuutta urheiljayrittäjyydestä. Yksilöurheilija saa yrittäjyydestä monia etuja, kuten alv-vähennysoikeuden, yrittäjän sosiaaliturvan ja vahvan yrittäjyyspohjan urheilu-uran jälkeiseen elämään.

Netvisor on mukana Sport Fundissa yhteistyökumppanina, joka tarjoaa uusille yrittäjille taloushallinto-ohjelmiston käyttöön ilman kuukausimaksuja. Urheilijan on tärkeää pystyä keskittymään omaan fyysiseen ja henkiseen kehittymiseensä. Netvisorin automaatio ja Angelma & Mäkelä -tilitoimiston asiantuntijuus urheilijayrittäjyydestä luovat vahvan taustatuen tuoreen yrityksen arjen pyörittämiseen.

Nuoren urheilijan ura on varsinkin yksilölajeissa erittäin paljon verrattavissa start-up yrittämiseen. Me haluamme tukea nuoria urheilijoita sekä tarjota heille mahdollisuuden rakentaa menestyksekästä yritystoimintaa parhailla työkaluilla.
Visma Solutions työllistää myös itse useita kilpaurheilutaustan omaavia, ja ymmärrämme uskoaksemme melko hyvin sitä arkea, jota nuoret huippu-urheilijat elävät, kertoo Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ville Kuusela.

Paljon maailmaa kiertävien urheilijoiden arkea helpottavat myös Netvisorin monipuoliset mobiilipalvelut. Matkakuitit voi helposti skannata ohjelmistoon jo matkalla ollessa ja yrityksen taloustilanteen ja laskut voi myös tarkistaa ajasta ja paikasta riippumatta.

Sport Fundin urheilijoista Netvisor-tiimiin kuuluvat alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen, alppihiihtäjä Elian Lehto, yleisurheilija Laura Loponen, golffaaja Kerttu Hiltunen ja tenniksen pelaaja Otso Martikainen. Heidän uransa kehittymistä seurataan mm. Visma Solutionsin some-kanavilla ja Netvisor-blogissa tulevina vuosina.

Lisätietoja:
Ville Kuusela, toimitusjohtaja, Visma Solutions Oy, +358405050707, [email protected]

Ani Rumpu

Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.