Meillä työskentely

Hyvän mielen työpaikka — Näin meillä tuetaan työntekijöiden mielenterveyttä

2 min luku | 5.9.2023

Meillä Visma Solutionsilla on tärkeää, että jokainen täällä työskentelevä voi hyvin. Mielenterveyden tukeminen ja ongelmien ennaltaehkäisy sekä psykologinen turvallisuuden tunne ovat osa työkulttuuriamme. Saimme siitä myös tunnustusta, kun MIELI Suomen mielenterveys ry myönsi Visma Solutionsille Hyvän mielen työpaikka® -merkin.

Henkilöstön hyvinvointi ja mielenterveys ovat tärkeitä sekä koko yhteiskunnan että työnantajan näkökulmasta. 

Kesäloma katkaisee monen syystä tai toisesta uupuneen työssäkäyvän oravanpyörän ainakin hetkeksi. Lomalla on taas aikaa läheisilleen ja muulle itselleen mielekkäälle tekemiselle.

Kunnes loma taas loppuu, on aika palata takaisin vanhaan, tuttuun oravanpyörään.

Siksi meillä Visma Solutionsilla tuetaan sekä ennen kaikkea pyritään ennaltaehkäisemään mielenterveysongelmien kehittymistä. Sillä on suuri merkitys, minkälainen työkulttuuri ja johtaminen sekä työskentelyolosuhteet vallitsevat työntekijöillä vuoden aikana. Pitkäkään kesäloma ei auta, jos 11 kuukautta on vain selviytymistä kuukaudesta toiseen.

Henkilöstöstrategiamme on rakennettu neljän kulmakiven varaan. Yksi näistä kulmakivistä on “work-life like never before”, jossa korostuu mielenterveyden tukeminen, sosiaalinen verkosto ja kuuluvuuden tunne, sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino. 

Hyvinvoinnin merkitys on myös liiketoiminnan johtamisen keskiössä, missä yksi keskeinen avaintavoite on henkilöstön sitoutumisen parantaminen. Kun yrityksen työntekijät voivat hyvin, he usein ovat myös sitoutuneempia työnantajaansa. Yrityksen voimavara on ihmiset, jotka mahdollistavat liiketoiminnan ja sen kasvun.

Psykologisen turvallisuuden tunteen rakentaminen lähtee johtamisesta

HR-tiimissä oppimisen ja kehittymisen asiantuntijana työskentelevä Päivi Riesen kertoo konkreettisista keinoista, joilla Visma Solutionsissa tuetaan työntekijöiden mielen hyvinvointia. 

“Kun puhutaan ennaltaehkäisevästä toiminnasta, niin johtaminen on kaiken ytimessä sekä psykologisen turvallisuuden rakentaminen ja takaaminen tiimeissä”, Päivi kertoo.

“Ilmapiiri, jossa kaikilla on tilaa ja vapaus sanoa omia mielipiteitään sekä luottamuksellinen suhde esihenkilön kanssa, luovat pohjaa psykologiselle turvallisuuden tunteelle”, Päivi jatkaa.

Noudatamme varhaisen välittämisen mallia, joka on esihenkilöiden työkalu työntekijöiden työkyvyn tukemiseen. 

“Varhaisen välittämisen malli toimii työkaluna ja tukena esihenkilölle, jos syntyy huoli tai havaitaan, että jokin asia ihmisen olemuksessa tai toiminnassa on muuttunut”, Päivi kertoo.

Arki on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia projekteja, joista saa ottaa niin paljon vastuuta kuin vain kantti kestää. Matkan varrella toiveitani on kuunneltu ja kehittymisestäni ollaan aidosti kiinnostuneita.

Tuuli, Product Marketing Lead

Oman osaamisen kehittäminen myös tukee mielen hyvinvointia

Meillä panostetaan todella paljon osaamisen kehittämiseen. Käytössämme on erilaisia sisäisiä ohjelmia ammatillisen kehittymisen tueksi, kuten muun muassa mentorointiohjelmia, Leadership Academy, TalentPool.

“Osaamisen kehittäminen on tärkeä osa oman hyvinvoinnin kokemusta. Uralla eteneminen ja osaamisen kehittyminen pitää mielen virkeänä. Meillä on käytössä erilaisia alustoja osaamisen kehittämiseen, järjestämme valmennuksia ja esihenkilö käy aktiivisesti keskustelua jokaisen urakehityksestä”, Päivi kertoo. 

Kehitämme ja mietimme, miten eri tavoin voisimme tukea jokaisen osaamisen kehittymistä. Annamme myös osaamisen kehittämiselle aikaa, sillä 10 prosenttia työajastaan voi käyttää uuden oppimiseen.

Visma Solutions Oy on antanut minulle mahdollisuuden kasvaa haparoivasta aloittelijasta huippumyyjäksi. Minulle on annettu vapaus ja aika kehittää taitojani ja tuki on aina löytynyt läheltä.

Veli Hämäläinen, Service Manager

Hyvinvointia tukevia käytäntöjä arjen tekemisessä

Arjen tekemisessä huomioimme työn ja vapaa-ajan tasapainoa ja haluamme olla työpaikka, joka joustaa ihmiselämän erilaisissa tilanteissa.

“Joustava työaika ja liukumat mahdollistavat työntekijöille helpomman työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen. Liukumatuntien rajat meillä ovat miinus 20 tuntia ja plus 60 tuntia”, Päivi kertoo.

“Hybridimallilla työskentely on meillä täysin itsestäänselvyys, ja siinäkin on ajateltu henkilöstön hyvinvointia”, Päivi toteaa.

Vaikka meillä voi työskennellä missä päin Suomea tahansa, kannustamme lämpimästi työntekijöille myös toimistoilla työskentelyä.

“Ymmärrämme, että osa hyvinvointia ovat sosiaaliset suhteet ja yhteenkuuluvuuden tunne työkavereiden kanssa. Emme pakota tiimejä tai henkilöitä livekohtaamisiin työpaikalla, mutta kannustamme, jotta kohtaamisia toimistoilla olisi mahdollisimman paljon”, Päivi kertoo.

Koska työskentelemme eri puolilla Suomea — toiset toimistoilla ja toiset kotonaan — etäpalaverit ovat arkeamme. Jotta palaverista toiseen hyppiminen olisi hyvinvoinnin näkökulmasta otettu huomioon, meillä on suositus käytännöstä.

“Jotta palaveriputken väleihin saisi pienen hengähdystauon, suosittelemme tunnin palaverin sijaan pitämään 50 minuutin palaverin ja puolen tunnin palaverin sijaan 25 minuutin palaverin”, Päivi kertoo.

Yhdessä tekeminen ja liikkuminen tukee mielen hyvinvointia. Siitä syystä meillä Visma Solutionsilla on Sport ja Well-being -komiteat.

“Komiteat järjestävät erilaisia aktiviteetteja henkilöstölle. Se voi olla esimerkiksi jokin lajiin tutustuminen tai turnaus. Aktiviteetteja on ollut hiihdosta padeliin ja joogasta katulätkään”, Päivi listaa.

Eikä pidä unohtaa lyhennettyjä työpäiviä. Teemme muutaman kerran vuodessa lyhyemmän työpäivän, jolloin esimerkiksi joulunviettoon pääsee vetäytymään ja juhannusmökille karkaamaan pari tuntia aikaisemmin,

“Meillä on kolme kertaa vuodessa lyhennetty työpäivä, joka usein sijoittuu pääsiäisen, juhannuksen ja joulun edelle”, Päivi toteaa.

Lue myös: Etätyö kotona, lähityö toimistolla vai hybridi? Visma Solutionsilla työskentelet siellä, missä parhaalta tuntuu

Visma Solutionsilla työntekijöistä pidetään huolta ja mahdollistetaan ammatillinen kasvu. Meillä on poikkeuksellisen hieno yhteishenki.

Tessa Pahkala, Sales Specialist

Tukea ja apua mielenterveyden haasteisiin

Kuten mikä tahansa sairaus, voi mielikin oireilla ja sairastua kaikesta ennaltaehkäisystä huolimatta siinä missä kuntoilijan jalka voi kipeytyä pahastikin.

“Meillä on käytössä Auntie-palvelu, jota työntekijät saavat hyödyntää ennaltaehkäisevänä tukena tai jos mieli jo oireilee siihen suuntaan, että jotain olisi tehtävä”, Päivi kertoo.

Auntie on tuki mielen hyvinvoinnin haasteisiin ja itsensä johtamiseen. Auntie-paketteja on erilaisia ihmisten erilaisiin haasteisiin, kuten stressiin, ylisuorittamiseen, parisuhteen ongelmiin sekä myös tukea työhönpaluuseen pitkän poissaolon jälkeen tai uuden elämänsuunnan etsimiseen. Auntie-paketit tarjoavat myös tukea esihenkilötyöhön ja itsensä kehittämiseen.

“Auntie-paketti sisältää viisi 45 minuutin etätapaamista. Ilmoittautuminen terapiapalveluun on toteutettu matalalla kynnyksellä. Tarpeestaan voi ilmoittaa omalle esihenkilölleen tai suoraan minulle, jonka jälkeen teemme ilmoituksen Auntielle”, Päivi kertoo.

Auntie-paketteihin voi tutustua etukäteen verkkosivuilla ja niistä valita omaan tilanteeseensa sopivan, mutta pakettia ei ole pakko päättää ennakkoon. Jos ei tiedä, mikä osuu parhaiten omaan tilanteeseen, se ei ole este palvelun saamiselle.

Työsuhde-eduistamme löytyy myös mielenterveyttä tukevia etuja, joita jokainen voi hyödyntää.

“Epassilla voi maksaa kulttuurielämyksiä ja liikuntaharrastuksia sekä käydä hierojalla. Lisäksi Epassilla pystyy maksamaan terapiakäyntejään. Nämä kaikki osaltaan tukevat mielen hyvinvointia”, Päivi kertoo.

Työsuhde-etuihimme kuuluu myös laaja työterveys. Ne, mitä työterveyssopimus ei sisällä, kuuluvat laajan terveyskuluvakuutuksen piiriin.

“Sopimuksiimme kuuluu työpsykologin käyntejä viisi vuodessa, joita työntekijät voivat hyödyntää mielenterveytensä hoitoon ja tukemiseen”, Päivi mainitsee.

Työtapamme ovat läpinäkyviä, sosiaalisia ja osallistavia. Tämä tukee oppimista ja vähentää osaltaan korvaamattomuudesta tulevaa myrkyllistä stressiä. Toimimme jokainen tiimissä yhteisen hyvän eteen, omilla vahvuuksillamme toisiamme täydentäen ja yhdessä oppien.

Teppo Salmi, Data Wrangler

Lue myös: Työsuhde-edut Visma Solutionsilla

Olemme saaneet konkreettisen tunnustuksen mielenterveyden tukemisesta

Visma Solutions on hyvän mielen työpaikka! MIELI Suomen mielenterveys ry myönsi meille Hyvän mielen työpaikka® -merkin. Merkki on tunnus työpaikoille, jotka ovat valmiita sitoutumaan henkilöstön mielenterveyden ja hyvinvoinnin suunnitelmalliseen vahvistamiseen sekä tunnustus sen eteen tehdystä työstä.

Viestimme henkilöstölle heille tarjolla olevasta tuesta mielenterveyteen ja muutenkin pyrimme poistamaan mielenterveysongelmiin liittyviä sigmoja.

“Olemme äärimmäisen ylpeitä saamastamme tunnustuksesta, mutta ymmärrämme, ettemme suinkaan ole vielä valmiita. Tehtävää ja kehitettävää on edelleen, mutta teemme parhaamme, että meillä on hyvä olla töissä.”, Päivi toteaa.

Visma Solutions has some of the nicest people I have had the pleasure to work with. Just genuinely good people. Everyone respects each other and supports each other wherever they can. I have learned a lot in every aspect of teamwork and programming and advanced within my team and the company.

Lukas Heyny, Mobile Software Developer (Netvisor)
Minna Hirvonen

Minna Hirvonen työskentelee Visma Solutionsin sisältömarkkinoinnissa. Minna arvostaa hyödyllisiä ja informatiivisia tekstisisältöjä. Siksi hän päätyi sisällöntuottajaksi jo vuonna 2004, jotta tiedonnälkäiset löytävät vastauksia digitaalisista kanavista.