Meillä työskentely

Kun työ ja huippu-urheilu tukevat toisiaan – Visma Solutionsin Inka Lampinen valittiin salibandyn MM-kisajoukkueeseen

2 min luku | 8.11.2019

– Menestykseeni on varmasti osaltaan vaikuttanut se, että olen päässyt tekemään työtä jota rakastan. Onnistumiset työelämässä ovat kasvattaneet itseluottamusta ja se on selkeästi tuonut positiivista draivia myös urheiluun.

Näin kuvailee työelämän ja maajoukkuetason urheilun yhdistämisen parhaita puolia naisten salibandyn MM-kisajoukkueeseen juuri valittu Inka Lampinen. Päivisin Inka työskentelee Visma Solutionsilla Talent Acquisition Specialistina ja lähes kaikki vapaa-aika kuluu salibandyn parissa.

Palkinto kovasta työstä

Inka on harrastanut urheilua niin kauan kuin hän jaksaa muistaa. Pienenä hän pelaili veljensä kanssa jalkapalloa. Jalkapallon rinnalla vieraili vuosien varrella monia lajeja tanssista tennikseen ja lumilautailuun, mutta salibandy vei lopulta sydämen. Sitä hän on harrastanut viidenneltä luokalta lähtien.

Ensimmäiset naisten SM-sarjan ottelut hän pelasi Lappeenrannan NST:n (nyk. SaiPa) pelipaidassa vuonna 2007. Ura on myös ollut hyvin menestyksekäs, sillä palkintokaapista löytyy yksi MM-pronssi U19-vuotiaissa, yksi SM-kulta, kaksi -hopeaa, viisi -pronssia ja kolme Suomen Cupin voittoa.

Lähes 300 SM-liigapeliä pelannut Inka on vuosien varrella ollut monia kertoja naisten maajoukkueringissä mukana ja päässyt myös pelaamaan 14 ottelua maajoukkuepaidassa. Aikaisemmin itse MM-kisapaikka on kuitenkin jäänyt saavuttamatta, eikä hän ole edes kokenut olevansa valmis kisoihin. Nyt, kun kutsu tuli, tietää hän myös olevansa elämänsä parhaassa kunnossa.

– Aikaisempina vuosina kisoja katsellessa olen ajatellut, että olisi hienoa olla mukana, mutta olen myös tiennyt, että joukkueeseen on oikeasti valittu kaikki parhaat pelaajat. Nyt, kun kuulin valinnasta ajattelin, että nyt minun pitää siellä ollakin. Olen treenannut paljon ja sekä testitulokset että pelilliset esitykset ovat parantuneet, Inka kuvailee iloisia fiiliksiään valinnan selvittyä.

Työn ja urheilun yhdistäminen vaatii joustoa molemmin puolin

Inka pelaa SM-liigaa porvoolaisessa PSS:ssä. SM-liigatasolla pelaaminen tarkoittaa useita treenejä viikossa. Helsingissä asuva Inka matkaa 2-4 arki-iltana viikossa Porvooseen joukkuetreeneihin ja lisäksi hän tekee yksilötreenejä aina, kun se on mahdollista.

– Työni on onneksi sillä tavalla joustavaa, että voin aamulla käydä treenaamassa ennen töihin menoa tai vaikka kesken päivän, jos se vain töiden puolesta on mahdollista, Inka Lampinen kertoo.

Naisten salibandyliigassa pelit pelataan pääosin viikonloppuisin, mutta osa peleistä osuu myös arki-illoille. Inkan mukaan Visma Solutionsilla on ollut erittäin helppoa neuvotella vapaata pelimatkoille. Inkan oma työ vaatii myös joskus aikaisia aamuja ja iltatyötä, joten joustoa löytyy molemmin puolin.

– Minulle tällainen joustava työ sopii paremmin kuin 8-16 työ. Toki tämä vaatii tarkkaa ajankäytön hallintaa. Joskus teen töitä myös illalla treenien jälkeen, jos jotain ei ole ehtinyt hoitaa aiemmin.

Onnistumiset peleissä kannustavat töissä ja päinvastoin.

Samoin on ollut MM-kisamenojen kanssa. Maajoukkueleirejä, ennakkoturnauksia ja lähes kaksi viikkoa kestävää Sveitsin MM-kisamatkaa varten tarvittavista vapaista on Inkan mukaan ollut helppo sopia.

Visma Solutionsin positiivinen suhtautuminen aktiiviurheiluun vaikutti aikanaan vahvasti myös Inkan työpaikan valintaan. SM-tasolla pelaaminen vaatii kokonaisvaltaista sitoutumista joukkueeseen. Tekeminen on hyvin ammattimaista ja treeneihin on mentävä. Tämä vaatii työnantajalta melko paljon ymmärrystä.

– Minulle on koko urani ajan ollut itsestäänselvyys, että sitodun salibandyyn ja treenaamiseen tosissani. Asiat on järjestettävä niin, että treeneihin ja peleihin pääsee. Jo työpaikkahaastattelussa huomasin, että täällä välitetään ihmisestä kokonaisvaltaisesti. Minulle sanottiin heti, ettei SM-liigassa pelaaminen ole ongelma, Inka Lampinen muistelee.

Urheilu tukee työtä ja työ urheilua

Inka kertoo olevansa hyvin kiitollinen kaikille, jotka ovat tukeneet häntä ja mahdollistaneet urheiluun panostamisen siinä määrin, että unelma MM-kisamatkasta on nyt toteutumassa. Tukea ovat antaneet perheen ja ystävien lisäksi myös työnantaja ja työtoverit.

– Töissä kaikki ovat todella kannustavia. En koe, että kukaan olisi kyseenalaistanut työpanostani, Inka iloitsee.

Yhtenä merkittävänä tekijänä maajoukkuepaikkaan yltämisessä Inka mainitsee työpaikalta saadun luottamuksen. Kun luottamus toimii molemmin puolin, on helppo toimia. Työrauha ja paikkakunnan vaihdos ovat mahdollistaneet sen, että hän on pystynyt treenaamaan pitkäjänteisemmin. Uudet kuviot ovat tuottaneet tulosta ja onnistumiset ovat ruokkineet intoa puskea eteenpäin.

Kun voi henkisesti hyvin, voi myös fyysisesti paremmin. 

– Itseluottamukseni on kasvanut sitä mukaa, kun kentällä on tullut onnistumisia. Samaan aikaan olen kokenut onnistumisen tunteita myös töissä, mikä on kasvattanut itseluottamusta entisestään. Siitä on muodostunut vähän kuin positiivinen kierre. Onnistumiset peleissä kannustavat töissä ja päinvastoin, Inka pohtii.

Positiivisuuden kierre ei ole jäänyt vain itseluottamuksen kehittymiseen, vaan Inka uskoo, että henkinen hyvinvointi on osaltaan vaikuttanut myös fyysisten tulosten kasvuun.

– Kun voi henkisesti hyvin, voi myös fyysisesti paremmin. Se on varmasti auttanut minua saamaan itsestäni enemmän irti sekä treeneissä että peleissä, Inka pohtii.

Kultamitali tähtäimessä

Inka odottaa joulukuun alussa Sveitsin Neuchâtelissa järjestettäviä kisoja innostuneena ja malttamattomana. Hänen mielestään Suomella on näissä kisoissa nuori ja nälkäinen joukkue. Hän uskoo, että ennakkosuosikki Ruotsi on voitettavissa. Hän vertaa naisten salibandyn MM-kisoihin matkaavaa joukkuetta viime keväänä MM-kultaa voittaneeseen miesten jääkiekon MM-joukkueeseen, joka uskoi omaan tekemiseen ja menestykseen, vaikka moni ei sitä kirkkainta jengiltä odottanutkaan.

– Ruotsi on meitä vielä hieman edellä, mutta haluan uskoa, että joukkueena tekeminen on meillä paremmalla tasolla. Meidän joukkuehenki on erinomainen. On siistiä päästä näin sitoutuneen ja taitavan porukan kanssa pelaamaan. Tavoittelemme todella jotain isoa. Kultamitalit kaulassa tullaan pois, Inka lupaa.

Ani Rumpu

Ani Rumpu on sisällöntuottaja Visma Solutionsin markkinoinnissa. Pitkän linjan journalisti uskoo, että markkinoinnissakin totuus päihittää kaunopuheet.