Etätyö kotona, lähityö toimistolla vai hybridi? Visma Solutionsilla työskentelet siellä, missä parhaalta tuntuu
Etätyöskentely kotona puhuttaa jälleen uudelleen, kun etätyösuositus on poistunut ja ihmiset palailevat jälleen toimistoille. Vai palaavatko? Aihe on herättänyt laajasti keskustelua niin mediassa kuin sosiaalisen median kanavilla. Henkilöstöjohtaja Jenni Toropainen kertoo Visma Solutionsin työskentelymalleista ja henkilöstön vapaudesta valita.
Jos on uskominen ihmisten keskusteluihin sosiaalisessa mediassa ja artikkelien kommenttiosioissa sekä mielipidekirjoituksissa, hyvin monet haluaisivat jatkaa valinnanvapautta siitä, missä he työnsä tekevät.
Maailmalta on kuultu teknologiayhtiöiden velvoittaneen henkilöstöään palaamaan toimistoille muutamana päivänä viikossa. Joustavaa etätyömallia suositaan kuitenkin edelleen joissakin yrityksissä, kuten esimerkiksi Metalla ja Amazonilla.
Helsingin Sanomat teki kyselyn muutamalle suurelle suomalaisyritykselle etätyösuosituksen jälkeisestä työskentelystä. Kyselyyn vastanneet tarjoavat joustavan etätyömahdollisuuden, mutta pelkkää etätyöskentelyä ei enää sallita samalla tavalla kuin etätyösuosituksen aikana.
Lue lisää (tilaajille): Suomalaisten yritysten suhtautuminen etätyöhön on tiukentunut, ja ihmiset halutaan konttorille useita kertoja viikossa
Runsas määrä ihmisiä viihtyy etätyössä
Toiset ovat innolla odottaneet paluuta toimistolle, toiset haluavat jatkaa kotona työskentelyä. Ihmisiä ja heidän tarpeitaan on erilaisia, joten meillä Visma Solutionsilla haluamme jatkaa valinnanvapautta. Tietysti Visma-yhtiöissä toivotaan ihmisten palaavan toimistoille, mutta siihen ei ketään pakoteta. Jos työtehtävät hoituvat kotona, ei toimistotyöskentelyyn velvoiteta.
“Koko Visma-konsernissa on ollut haasteita saada ihmisiä palaamaan toimistoille. Poikkeuksena Tanska, jossa Visman henkilöstö on palannut muita maita paremmin toimistoille. Me muut olemme saman haasteen edessä siitä, että ihmiset viihtyvät suurimmaksi osaksi kotitoimistoillaan”, henkilöstöjohtaja Jenni Toropainen kertoo.
Tilastokeskuksen tekemän Koronan vaikutukset työelämään -tiedonkeruun tuloksien mukaan keväällä 2021 etätyötä tehneistä palkansaajista 90 prosenttia haluaisi tehdä etätyötä jatkossakin vähintään neljäsosan työajastaan.
Saman tutkimuksen tuloksien mukaan 73 % pelkästään etätyötä ennen pandemia-aikaa tehneet toivoivat voivansa jatkaa etätyöskentelyä yhtä paljon kuin ennenkin.
Lue Tilastokeskuksen artikkeli: Uusi normaali kutsuu – vanhaan ei ole paluuta, jos työntekijöiltä kysytään
Valinnanvapaus työnteolle Visma Solutionsin henkilöstöllä
Seuraamme aktiivisesti meillä Visma Solutionsilla henkilöstömme työtyytyväisyyttä. Kuuntelemme herkällä korvalla toiveita ja kokemuksia työskentelymalleista.
Henkilöstömme toivoi laajempaa etätyön mahdollisuutta käyttöömme ennen pandemian aiheuttamaa etätyösuositusta. Käytössämme oli jo tuolloin erilaisia joustoja yksilöiden elämäntilanteiden ja tarpeiden mukaan. Etätyö oli kuitenkin ennen koronaa satunnaista. Suurin muutos etätyöskentelyyn tapahtui Visma Solutionsilla keväällä 2020.
”Toivomme henkilöstön käyttävän Visma Solutionsin uusia toimistotiloja, mutta annamme työtehtävistä hieman riippuen jokaiselle mahdollisuuden itse päättää, missä työn tekeminen tuntuu parhaalta. Jokainen voi päättää, työskenteleekö etänä kotona, kahvilassa tai kesämökillään, vai haluaako tehdä työnsä päivittäin toimistolla tai yhdistää molemmat hybridimallilla”, Jenni kertoo.
“Vaikka etätyöskentely on suosittua, meillä on ihmisiä, jotka haluavat työskennellä suurimmaksi osaksi toimistolla. Toisilla syynä tähän on työn ja vapaa-ajan selkeä rajaaminen, toisilla syy on parempi ergonomia ja työskentelytilat kuin kotona. Toiset kokevat olevansa tehokkaampia työskennellessään toimistolla. Haluamme tarjota kaikille vapauden valita itselleen toimivan työskentelymallin”, Jenni jatkaa.
Etätyö Helsingissä, koti vaikka Ivalossa
Etätyö avaa työllistymismahdollisuuksia myös niillä paikkakunnilla asuville, joissa ei sijaitse Visma-yhtiön toimistoa. Työntekijän ei tarvitse muuttaa työn perässä tai kulkea pitkää työmatkaa päivittäin.
Etätyöskentely hyödyttää myös työnantajaa, koska osaajien rekrytointi ei ole enää maantieteellisesti rajattua. Erityisosaaja saattaa löytyä Helsinkiin vaikka Ivalosta tai Lappeenrantaan Kokkolasta.
Meidän Visma Solutionsin toimistomme sijaitsevat Lappeenrannassa ja Helsingissä sekä Lahdessa. Suomessa Visman toimipaikkoja ovat: Helsinki, Espoo, Hyvinkää, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Pori, Rauma, Salo, Savonlinna, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.
”Olemme rekrytoineet ihmisiä ympäri Suomea. Etätyöskentelyn ansiosta olemme voineet laajentaa rekrytointialuetta. Meillä työskentelee ihmisiä Helsingin ja Lappeenrannan toimistokaupunkien lisäksi muuallakin, kuten Oulussa ja Seinäjoella. Emme kuitenkaan eriarvoista ihmisiä paikkakunnan mukaan. Etätyötä saa tehdä, vaikka asuukin toimistopaikkakunnalla”, Jenni kertoo.
Etätyö saattaa olla monissa tapauksissa myös taloudellisesti kannattavampaa, mutta myös muita näkökulmia löytyy. Työtä kotona tehdessä useimmilla yksityisautoilu vähenee. Tämä yksinkertaistettuna vähentää niin ruuhkia kuin päästöjä.
“Bensan kallistuessa olisi ihan kohtuutonta vaatia ihmisiä kulkemaan päivittäin toimistolle, jos yksilö voi ja haluaa tehdä työnsä kotona etänä. Toki sähkönkulutus kotona työskennellessä kasvaa, joka hieman lisää kotona työskentelyyn kuluja”, Jenni toteaa.
Etätyön hyödyistä työntekijän näkökulmasta on puhuttu paljon ja sitä on tutkittu. Arki koetaan helpommaksi hallita, jos etänä työskentely on mahdollista.
“Ehkä suurimmat hyödyt etätyöstä koetaan työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa. Kun työmatkoihin ei kulu kallisarvoista aikaa, jää enemmän vapaa-aikaa. Erityisesti perheelliset kokevat etätyöskentelyn arkea helpottavana ja omaa jaksamista parantavana asiana. Voisi sanoa, että yksilön hyvinvointi on suurin hyöty etätyön tekemisen mahdollisuudessa”, Jenni pohtii.
Lue myös: Life in Solutions 2020 — Traineena etänä
Etätyötä ulkomailla ollessa
Suomen rajojen sisäpuolella liikkuvuus on vapaata etätyömallissa.
“Jos joku pakkaa tavaransa ja lähtee perheensä kanssa talveksi Rovaniemelle, niin eihän sitä meistä kukaan tiedä. Suomen rajojen sisäpuolella liikkuminen ja työskentely etänä on vapaata”, Jenni toteaa.
Entä sitten, jos haluaa lähteä talveksi lämpimään ja tekisi töitä ulkomailta käsin. Tai entä, jos haluaa käydä 2–3 viikon aurinkomatkalla, mutta tehdä töitä osan ajastaan lomakohteessa. Voiko lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle ja viettää siellä aikaa töitä tehden?
“Ulkomaille lähteminen ja siellä työskentelyssä suurin riski on, että katsooko kyseenomaisen valtion lainsäädäntö, että sinne syntyy työnantajalle toimipaikka. Lisäksi veroasiat vaikuttavat. Näihin vaikuttavat, kuinka pitkä oleskeluaika kohdemaassa on ja verotetaanko työntekijää Suomessa vai ulkomailla”, Jenni listaa.
“Aasian suunta on melko hankala, sillä siellä on epäselvää, miten työnantajalle syntyy toimipaikka sinne. Lisäksi myös aikaerossa on omat haasteensa päivittäisessä työnteossa”, Jenni perustelee.
EU-maista käsin työskentely on yleistä, kun esimerkiksi käydään pidemmillä lomamatkoilla. Olemme Visma Solutionsilla tehneet selvityksen isoista EU-maista, joten meillä on tietoa, mihin maihin on yksinkertaisempaa lähteä pidemmäksi aikaa ja samalla työskennellä etänä.
“Selvitämme aina tapauskohtaisesti näitä asioita, mutta selvittäminen ei aina ole niin yksinkertaista. Lainsäädäntö ja byrokratia vaihtelevat eri maissa. Lähtökohtaisesti EU-maat ovat niin sanotusti turvallisin selkeiden sääntöjen vuoksi. Pienin riski työnantajalle otettavaksi on maa, jossa on jo Visman toimipaikka”, Jenni kertoo.
Visma-konsernilta löytyy loma-asuntoja kahdesta kohteesta, Espanjassa Marbella ja Ranskassa Chamonix. Henkilöstö voi halutessaan yhdistää loman ja työn loma-asunnoissa ollessaan.
Lue myös: Mikä merkitys työntekijälle on sillä, että olemme osa Visma-konsernia?