Meillä työskentely

Life in Solutions 2019 – Mikä tekee hyvän myyjän?

2 min luku | 27.6.2019

Tänäkin kesänä Visma Solutionsille palkattiin useita osaavia nuoria Summer Trainee – ohjelmaan. Yhteensä harjoittelijoita on 14 neljässä eri tiimissä; markkinoinnissatuotekehityksessäasiakaspalvelussa sekä myynnissä. Tänään tutustumme tarkemmin myynnin maailmaan kun Sales Traineet Juho Toiviainen, Santeri Korkee ja Lauri Hartikainen kertovat heidän kokemuksistaan Visma Solutionsilla. Miten asiakaskontakteihin valmistaudutaan, mikä tekee hyvän myyjän ja mikä motivoi kaikkein eniten?

Onnistuneen soiton takana on hyvä valmistautuminen

Myynnin tiimiin palkattiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna kolme kesätraineeta. He opiskelevat kaikki kauppakorkeakoulussa; Juho Turussa, Santeri Helsingissä ja Lauri Lappeenrannassa. Kaikilla on myös aiempaa kokemusta myyntityöstä.

– Minä ja Lauri ollaan oltu operaattorimyynnissä ständillä sekä myymälässä, ja Santeri puolestaan vakuutusyhtiöllä. Kaikkien aiempi myyntityö on ollut B2C-markkinoilla, ja tapahtunut kasvotusten. Isoin ero tässä on se, että pitää tietää asiakkaasta todella paljon jo etukäteen. Varsinkin kun keskitytään taloushallintoon, pitää ymmärtää yritysten toimintaa syvällisemmin, kertoo Juho.

– Toinen ero on se, että vastaanotto on yleisesti tosi hyvä. Kaikki yritykset tarvitsevat loppujen lopuksi taloushallintoa, se on vaan siitä kiinni haluaako asiaa ajatella vai ei, lisää Santeri.

Myyntityön keskiössä on aina asiakas, joita sales traineet pääsivät kontaktoimaan jo ensimmäisillä viikoilla. He kuvailevat saaneensa aika vapaat kädet soittojen suhteen, sillä tilanteet ovat aina asiakas- ja yrityskohtaista. Samaan kaavaan ei voi kangistua, ja pitää osata sopeuttaa omaa toimintaansa asiakkaan tarpeiden mukaan. Sama myyntityyli ei myöskään sovi kaikille, vaan tulee löytää oma tapa kommunikoida asiakkaiden kanssa. Kaikki ovat samaa mieltä myös siitä, että jokainen soitto vaatii hyvää valmistautumista. Yritykset tarvitsevat erilaisia asioita, ja myös toimialalla on iso vaikutus.

– Ennen kuin lähdetään soittamaan, tehdään markkinatutkimusta ja tarkastellaan koko toimialaa. Tämän lisäksi tarkastellaan kilpailijoita, kuvailee Santeri

– Tässä on tarkoituksena etsiä kulmaa siihen, miten voidaan tai voidaanko ylipäätään lähestyä tätä markkinaa, jatkaa Juho.

– Totta kai myös omiin tuotteisiin pitää tutustua todella hyvin, jotta niitä osaa myydä. Etenkin alussa tavattiin paljon kokeneempia myyjiä sekä henkilöitä muista tiimeistä, jotka osasivat kertoa meille enemmän tuotteista ja niiden ominaisuuksista, täydentää Lauri.

Tärkeintä on luottaa sekä itseensä että tuotteeseen

Kysyn, mikä herätti Juhon, Santerin ja Laurin kiinnostuksen tätä työpaikkaa kohtaan. Yhdessä he pohtivat olevansa yleisesti kiinnostuneita IT-alasta sekä myynnistä. Yrityksestä oli myös nuorekas ja osaava kuva, vaikka palvelut eivät olleetkaan kovin tuttuja. Odotukset ovat pitäneet paikkansa ja jopa yllättäneet positiivisesti.

– Näen IT-alan isona potentiaalina tulevaisuuden kannalta. Tällä alalla on paljon mahdollisuuksia, kertoo Juho

– Myyntityössä tietynlainen tavoitteellisuus on koko ajan läsnä, joka ajaa eteenpäin. Siinä pääsee olemaan ihmisten kanssa kontaktissa ja erilaisia tyyppejä tulee vastaan. Totta kai myös se on mahtavaa, että on jatkuvasti mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä, kuvailee Lauri.

Hyvältä myyjältä vaaditaan monia ominaisuuksia; sanavalmiutta, rohkeutta ja ongelmanratkaisukykyä. Tärkeintä on luottaa itseensä sekä omaan tuotteeseen, jota myy. Tämän lisäksi pitää uskaltaa heittäytyä ja tehdä tarvittaessa myös nopeita päätöksiä. Juho, Santeri ja Lauri ovatkin huomanneet, että heille annetaan paljon vapauksia.

– Saa tosi vapaasti itse päättää mitä ja miten tekee, kunhan tekee. Ei ole annettu mitään, että “näin pitää mennä”, vaan saa itse kehittää toimintaa, kertoo Santeri.

– Annetaan tavallaan lähtöpiste A ja päätöspiste B, mutta itse saa keksiä sen polun, miten sinne pääsee. Vapaus ja vastuu kulkee tietysti käsi kädessä. Vapauksia annetaan, mutta myös oletetaan ja odotetaan, että tavoitteet täyttyy, lisää Juho.

– Toki tähän liittyen on kuitenkin aina apua ja tukea saatavilla, täydentää Lauri.

“Jos toisella on vaikea päivä, sitä autetaan ja tehdään sen päivästä hyvä päivä.”

Kun kysyn, mikä on parasta ja motivoivinta työssä, ovat Juho, Santeri ja Lauri yksimielisiä; työkaverit ja hyvä ilmapiiri, sekä yhteiset tapahtumat.

– Tuntuu, että täällä on kaikilla samanlainen ajatusmaailma, ja kaikki tulee toistensa kanssa järjettömän hyvin toimeen. Täällä on sellainen henki, että kukaan ei näytä nyrpeää naamaa; töihin on aina hauska tulla. Kaveria tsempataan eikä ketään poljeta alas tai itseä nosteta ylös. Jos toisella on vaikea päivä, sitä autetaan ja tehdään sen päivästä hyvä päivä, kuvailee Juho.

– Vaikka ollaan tosi menestyvä ja aika isokin yritys, kaikki osaavat ottaa rennosti ja tehdä hommat silti hyvin. Täällä on myös tosi matala hierarkia. Työpäivän aikana voi mennä kenelle tahansa puhumaan ja kysyä mitä vaan, ihan toimitusjohtajasta lähtien, kertoo Santeri.

– Kesäjuhlat olivat erittäin hauska tapahtuma, ja siellä pääsi näkemään ihmisiä myös Lappeenrannan päästä. Myös Solutions’ 19- asiakaspäivät nousevat mieleen. Se oli hyvää perehdytystä meille, sillä se sattui ensimmäiselle työviikolle. Siellä pääsimme näkemään toimintaa laajemmin ja juttelemaan asiakkaiden kanssa, lisää Lauri.

Kesän 2019 harjoittelijoista kertovaa blogisarjaa koordinoi markkinoinnin kesätrainee, Iida Koskinen.

Visma Solutions

Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää kansainvälisesti jo yli 170 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.