Summer Trainee

Summer in Solutions 2022 – Konkreettista softakehittämistä omien mieltymyksien pohjalta

2 min luku | 14.7.2022

Summer in Solutions 2022 -blogisarjassa pääsemme tutustumaan Visma Solutionsin kesätraineeisiin ja heidän työarkeensa SaaS-tuotteiden ihmeellisessä maailmassa. Lisäksi blogisarjassa kesätraineet kertovat ajatuksistaan, millaista on työskennellä Visma Solutionsilla, joka on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa.

Toisena Summer in Solutions 2022 -blogissa työtehtävistään kertovat Visma Solutionsin Software Developer Traineet Markus ja Venla, jotka aloittivat kesätyöt jo toukokuun puolella. Molemmilla ensisijainen työpiste sijaitsee Helsingissä Triplan toimistolla, mutta kumpikin tekevät töitä pääasiassa etänä. Sekä Markus että Venla ovat siirtyneet kokonaan toisilta aloilta opiskelemaan tietotekniikka ja Markukselle Visma Solutions onkin ensimmäinen työnantaja tietotekniikan parissa.

Solutions erottui muista työnantajista

Markuksen alkuvuosi kului selatessa erilaisia ohjelmistoalan kesätyöpaikkoja, joista Visma Solutionsin Summer Trainee -työpaikkailmoitus erottui edukseen. “Päädyin lukemaan edellisten vuosien Summer Trainee -blogipostauksia ja iski välittömästi sellanen fiilis, että tuonnepa ois kiva päästä töihin kerryttämään ammattitaitoa.”

Venlan kiinnostuksen Visma Solutionsille kesätöihin hakemiseen herätti taas aiemmin kuullut hyvät kokemukset Vismasta työnantajana. Lisäksi halu oppia uutta oli suuri, ja Venla koki Visma Solutionsin tarjoavan hänelle mielenkiintoisia ja itseä kehittäviä työtehtäviä. “Kun huomasin haun kesäharjoittelijan pestiin olevan auki, innostuin ja päätin kokeilla mitä siitä seuraisi, jos hakisin paikkaa. No tässä sitä ollaan.”

Visma Solutionsin Summer Trainee -työpaikkailmoitus erottui muista ohjelmistoalan kesätyöpaikoista tosi hyvin. Päädyin lukemaan edellisen vuoden blogipostauksia ja iski välittömästi sellanen fiilis, että tuonnepa ois kiva päästä töihin kerryttämään ammattitaitoa.

Markusta aluksi ihmetytti Visma Solutionsin työpaikkailmoituksen avoimuus, sillä ilmoituksessa ei varsinaisesti kerrottu mihin projektiin tai osa-alueeseen traineeta haetaan, vaan ilmoituksen focus oli hakijan taidoissa. Jälkiviisaana Markus kuitenkin toteaa tämän fiksuksi menettelyksi: haastatteluvaiheessa hakemuksen ja eri testien perusteella Markukselle ehdotettiin hommia mobiilikehityksen puolelta, joka häntä nimenomaan kiinnosti eniten.

Sekä Markukselle että Venlalle jäi itse hakuprosessista positiivinen kokemus. Hakuprosessi oli aiempien kokemusten pohjalta hieman pidempi ja monivaiheisempi, mutta kummankin mielestä heidät pidettiin hyvin ajan tasalla sekä ohjeistukset jokaisessa vaiheessa olivat selkeät. Koko hakuprosessin aikataulutusta Markus ja Venla kuvailisivat siis hyvin selkeäksi ja suoraviivaiseksi.

Alkujännitys osoittautui turhaksi

Markus ja Venla kertoivat jännittäneensä työn aloittamista, johon vaikutti erityisesti uusien asioiden paljous sekä etätyön yleisyys. Kummankin jännitys osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä kesätöiden alettua asiat selkenivät nopeasti ja toimistolla otettiin heidät lämpimästi vastaan. Ensimmäinen työpäivä vierähti erilaisissa tapaamisissa ja vaikka tapaamiset järjestettiinkin etänä, mikään asia ei jäänyt epäselväksi eikä tullut fiilistä yksin jäämisestä.

Softapuolelle tyypillinen itsenäinen työskentely näkyi Markuksen mukaan myös hänen työssään alusta alkaen, mutta siitä huolimatta tiimityöskentely on vahvasti läsnä. Erityisesti alkuvaiheessa Markukselta varmistettiin usein onko hän apua vailla ja edelleen kaikki tiimiläiset ovat koko ajan tavoitettavissa. Markuksen ei ole tarvinnut kertaakaan hävetä tai pelätä avun pyytämistä. “Koen itse, että tää on opettanut mua toimimaan itsenäisesti, mutta samalla tiiviisti osana tiimiä.”

Minulle nimettiin tiimistäni heti alussa perehdyttäjä, joka opasti minut alkuun työtehtävissäni sekä esitteli minut muulle tiimille. Yhdessä koko tiimi auttoi minua pääsemään vauhtiin työtehtävien parissa.

Venlan mielestä tiimityöskentely on näkynyt hänen perehdytyksessään erityisesti siten, että vaikka hänelle nimettiin alussa henkilökohtainen perehdyttäjä, koko tiimi yhdessä on auttanut hänet vauhtiin työtehtävien parissa. Markuksen mukaan perehdytyksen onnistuminen on näkynyt myös omien työtehtävien ulkopuolella, sillä mikään käytännön asia ei ole jäänyt epäselväksi edes koko Visma-organisaation tasolla.

Visma Solutionsin joustavat ja toimivat työskentelytavat ovat myös avartaneet kummankin ajatusmaailmaa etätyöskentelyyn liittyen. Sekä Markus että Venla ovat kokeneet, että työilmapiiriin on panostettu niin, että hyvä fiilis välittyy myös kotitoimistolle. Kummankaan mielestä ei siis haittaa yhtään, vaikka ei juuri koskaan tapaisi työkavereita paikan päällä toimistolla, kun yritys on vain ottanut tämän huomioon mahdollisimman hyvin.

Kesän projektit ja yleiset fiilikset

Markus työskentelee kesän ajan Severa-projektin Ringo-tiimissä, joka keskittyy Severan mobiilisovellukseen. Hänen pääasiallinen työtehtävä on siis käytännössä kehittää ja parantaa mobiilisoftaa niin sisäisten kuin ulkoisten palautteiden pohjalta. Severan mobiiliversio on toteutettu React Nativella eli Markuksen työpäivät kuluvat koodaillen JavaScriptiä. Koodaamisen lisäksi työaikaa kuluu code revieweihin eli muiden tekemien koodien tarkistamiseen, erilaisiin tapaamisiin mobiilitiimin tai koko Severa-projektitiimin kanssa sekä relevanttien asioiden opiskelemiseen, johon saa käyttää aikaa päivittäin tunnin verran.

Venlan kesän työtehtävät taas keskittyvät Netvisorin taloushallinnon eri osa-alueiden kehittämiseen yhdessä muun tiimin kanssa. “Kesän aikana olen työstänyt monenlaisia tehtäviä (tikettejä), mitä ohjelmistokehittäjän eteen voikaan tulla. Haasteita tulee vastaan, mutta onneksi kokeneemmilta kehittäjiltä saa apua ja tukea tarvittaessa.”

Kesän aikana on ehdottomasti tullut sellainen fiilis, että on aina edellistä päivää viisaampi.

Kesätöiden parasta asiaa kysyttäessä sekä Markus että Venla korostavat huikeaa työilmapiiriä ja kivoja työkavereita. He kokevat, että Visma Solutionsilla kaikki ovat samanarvoisia kenenkään taustoista riippumatta eikä tarvitse lainkaan miettiä kenelle voi mennä puhumaan milloin mistäkin. Kannustavan työilmapiirin lisäksi työyhteisössä korostuu rento, mutta samalla ammattitaitoinen ote työn tekemiseen.

“Tää on itselle paras työpaikka missä oon koskaan ollut ja se, että mut on alanvaihtajana otettu ensimmäiseen IT-alan työpaikkaani näin hyvin vastaan on itselle jotenkin käsittämätöntä. Kertaakaan ei oo harmittanut nousta aamulla töihin!”

Summer in Solutions 2022 -blogisarjaa koordinoi ja kirjoittaa markkinoinnin kesätraineet, Ilona Kämäräinen ja Sanni Okkonen.

Visma Solutions

Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää kansainvälisesti jo yli 170 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.