Erilainen reitti ohjelmistokehittäjäksi — kokemuksia koodaajan koulutuksesta
Neljä ohjelmistoalan ammattilaista kertoo erilaisesta urapolustaan ohjelmistokehittäjäksi. He kertovat, mistä koodaamisen taito on tullut hyppysiin ja miltä kouluttautuminen sekä Visma Solutionsilla työskentely on tuntunut.
Meillä työskentelee erilaisia urapolkuja kulkeneita ohjelmistokehittäjiä. Visma Academy -koulutusohjelma on ollut Tomi Kaartaman, Lukas Heynyn, Ismo Karhiahon ja Joni Niemisen reitti Visma Solutionsin tuotekehittäjiksi.
Visma Academy on Visma Solutionsin ja Visma Consultingin perustama koulutusohjelma. Ohjelman tavoitteena on työllistää osallistujat koulutusjakson jälkeen Vismalle. Koulutusohjelma on organisoitu yhteistyössä Saranen Consultingin, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa.
Lue lisää: Visma Academy — Mahdollisuus löytää oma kehityspolku ohjelmoijana
Asuin 25 vuotta Ranskassa ja Yhdysvalloissa ja tein ohjelmistokehitystä tietoverkkoihin, mobiiliin ja cloudiin Nokialla sekä F-Securella. Perustin myöhemmin Yhdysvaltoihin eri alan yrityksen ja ohjelmistoala ehti kehittyä sillä välin.
Koodaajiksi erilaisia urapolkuja kulkien
Visma Academy on antanut mahdollisuuksia erilaisia urapolkuja kulkeneille. Toisilla on hieman ammatillista taustaa tai osaaminen on ehtinyt vanhentua vuosien saatossa muissa tehtävissä työskennellessä.
“Opiskeluaikoinani 80—90-luvun taitteessa ohjelmoin kesätyössä ensimmäistä kertaa. Olen ollut vuosien saatossa muiden töiden ohella mukana järjestelmien kehittämisessä ja helpdeskin esihenkilönä”, Tomi Kaartama muistelee.
“Asuin 25 vuotta Ranskassa ja Yhdysvalloissa ja tein ohjelmistokehitystä tietoverkkoihin, mobiiliin ja cloudiin Nokialla sekä F-Securella. Perustin myöhemmin Yhdysvaltoihin eri alan yrityksen ja ohjelmistoala ehti kehittyä sillä välin”, Ismo Karhiaho kertaa taustojaan”.
Toisille osaaminen koodien maailmasta on karttunut itsenäisen opettelun ja harrastuneisuuden kautta.
“Minulla ei ollut ohjelmistoalan koulutusta tai ammatillista taustaa ennen Visma Academyn aloittamista, mutta koodailin omaksi ilokseni 13 vuotta ennen koulutusohjelmaa”, Joni Nieminen kertoo.
“Tein verkkosivuja läheisilleni ja toimin heidän “IT-tukena” monessa tietoteknisessä ongelmassa. Lisäksi minulla oli erilaisia harrasteprojekteja. Ammattimaista työkokemusta koodaamisesta minulla ei ollut ennen Visma Academyssa aloittamista”, Lukas Heyny kertoo hymyillen.
Oppiminen alkoi heti koulutuksen alettua. Koulutuspäivien lisäksi saimme tarpeeseen ja käyttöön tulevan projektin.
Kokemukset Visma Academyn ja Sarasen koulutuspäivistä
Kaikki neljä Visma Academy -koulutusohjelman käynyttä kiittelevät hyvästä koulutuksesta. Käytännönläheinen koulutus ja projektit antoivat valmiuksia ohjelmistokehittäjänä työskentelyyn.
“Oppiminen alkoi heti koulutuksen alettua. Koulutuspäivien lisäksi saimme projektit, jotka tulivat yrityksessä tarpeeseen ja ihan käyttöön asti. Tänään viimeksi koodasin kaksi vuotta sitten aloitettua projektiani”, Joni Nieminen kertoo tyytyväisenä.
Toki koulutus saattoi joskus keskittyä enemmän johonkin toiseen aihepiiriin kuin oppijan omat työtehtävät harjoittelussa.
“Minun kohdallani koulutuksessa olisi saanut olla enemmän mobiilin kehittämistä. Siksi opiskelin itsenäisesti mobiilipuolen kehittämistä. Koulutus oli silloin painottunut suurimmaksi osaksi web-kehitykseen. Noin 75 prosenttia painottui back-endiin ja 25 prosenttia front-endiin”, Tomi Kaartama kertoo.
Back-endillä tarkoitetaan lyhyesti ilmaistuna sivuston palvelimella tapahtuvaa koodaamista, kun taas front-endillä tarkoitetaan verkkoselaimessa tapahtuvaa kehitystä. Front-endissä kehitetään niitä asioita, jotka näkyvät sovelluksen käyttäjälle.
Lue myös: Hennan urakehitys insinööriopiskelijasta koodaavaksi data-analyytikoksi
Tavoitteena työllistyminen Vismalle ohjelmistokehittäjäksi
Puoli vuotta kestäneen koulutusohjelman jälkeen jatkui ohjelmistokehittäminen työsuhteessa Visma Solutionsilla tai Visma Consultingilla. Osa koulutusohjelmaan osallistuvista jatkoivat samoissa tehtävissä, joissa aloittivat harjoittelun koulutuksen aikana. Osa taas siirtyi esimerkiksi web-kehittämisestä mobiilisovellusten kehittämiseen tai näiden suunnitteluun. Työtehtävät saattavat laajentua osaamisen ja kiinnostuksen mukaan esimerkiksi tiimin rekrytoinneissa mukana olemiseen tai oman tiimin valmentajana toimimiseen.
“Mitä enemmän kokemusta karttuu, sen mukaan työnkuva laajenee. Nykyään toimin mobiilisovellusten kehittämisessä ja uusissa projekteissa”, Lukas Heyny kertoo.
“Olen työskennellyt hyvin monipuolisissa tehtävissä, kuten kehittänyt back-endiä ja front-endiä sekä pilvisovelluksia. Työskentelen myös scrum masterina ja esihenkilön apuna eli tiimivalmentajana, sekä rekrytoin ja koulutan uusia tulokkaita tiimiimme.”, Ismo Karhiaho kertoo.
Ongelmien ratkominen on parasta. Pidän siitä. Vismalla on kokeileva kulttuuri, joka mahdollistaa kaikenlaisen testaamisen. Vapaus työnteossa on mieleeni.
Mikä on parasta koodaajan työssä?
Kysyttäessä, mikä on parasta koodaamisessa ja ohjelmistokehittäjän työssä ylipäänsä, vastaukset ovat hyvin yhtenäiset. Työstä pidetään, koska siinä pääsee ratkomaan ongelmia ja tekemään konkreettisesti näkyvää.
“Koodaaminen on ihan parasta! Nimenomaan se, kun luon koodia mobiilisovellukselle ja sovellus käyttäytyy toivotulla tavalla. Myös ongelmien ratkaiseminen on mieluisaa. Kun parin päivän miettimisen jälkeen ratkaisen ongelman, se tuntuu erityisen hyvältä, Tomi Kaartama hymyilee.
“Nautin, kun pääsen käyttämään sitä, mitä olen itse luonut. Kun joku kysyy, kuka tämän on tehnyt, niin tuntuu hyvältä vastata, että minä tein sen”, Lukas Heyny naurahtaa.
“Tekisin tätä vaikka siitä ei maksettaisi”, Joni Nieminen vitsailee ja jatkaa.
“Ongelmien ratkominen on parasta tässä työssä. Pidän siitä. Vismalla on kokeileva kulttuuri, joka mahdollistaa kaikenlaisen testaamisen. Vapaus työnteossa on myös mieleeni.”
Lue myös: Uratarina: Vilppu Paananen, Junior Infrastructure Engineer
Koulutus sopii kaikille, joilla on kiinnostusta ja halua oppia. Kouluttautuminen vaatii kuitenkin oma-aloitteisuutta. Kaikkea ei saa valmiina, vaan tietoa täytyy etsiä itsekin.
Kenelle Visma Academy -koulutusohjelma soveltuu?
“Koulutus sopii kaikille, joilla on kiinnostusta ja halua oppia. Kouluttautuminen vaatii kuitenkin oma-aloitteisuutta. Kaikkea ei saa valmiina, vaan tietoa täytyy etsiä itsekin”, Tomi Kaartama toteaa.
“Erityisesti alalle palaaville koulutus antaa hyvän pohjan. Hyvää päivitystä nykyaikaan, jos teknologiaosaaminen on vanhentunut. Mutta yhtä lailla työuran alussa oleville harrastajakoodaajille koulutus soveltuu. Koulutuksessa oppii koodausta organisaatiossa toimien”, Ismo Karhiaho perustelee.
“Koulutus ja tämä työ sopii käytännössä kaikille, jotka pystyvät kommunikoimaan”, Lukas Heyny toteaa vakuuttavasti.
“Ei haittaa, vaikka ei olisi alan kokemusta. Tärkeintä on, että on oppimiskykyinen. Ennen koulutusohjelmaa ei tarvitse olla osaaja. Voi vain aloittaa opiskelun ja tulla osaajaksi”, Joni Nieminen sanoo kannustavasti.
Jos Visma Academy ja ohjelmistokehittäjäksi opiskelu herätti kiinnostustasi, niin seuraile Sarasen koulutustarjontaa!