Meillä työskentelySummer Trainee

Life in Solutions 2019 – Tunnustusta vastuullisena kesätyönantajana

2 min luku | 18.10.2019

Viime kesänä Visma Solutionsilla työskenteli useita osaavia nuoria talentteja Summer Trainee -ohjelmassa. Yhteensä harjoittelijoita oli 14 neljässä eri tiimissä: markkinoinnissatuotekehityksessäasiakaspalvelussa sekä myynnissä. Syksyn tullen traineeporukka palasti takaisin opintojen pariin ja osa lähti vaihto-opiskelemaan ulkomaille. Muutama päätti jatkaa töitä osa-aikaisena opintojen ohessa työskennellen esimerkiksi yhden tai kaksi päivää Visma Solutionsin omalla Campus Officella LUT yliopistolla omien aikataulujen mukaan.

Kuten traineet kesän blogisarjan viimeisessä osassa kertovat, kesän harjoittelujakso oli monelle mieluinen, opettava ja kaiken kaikkiaan onnistunut kokemus. Tässä blogitekstissä otetaan kuitenkin vielä katsaus dataan: miten oma kesätraineejaksomme suhteutuu muiden yritysten vastaaviin ja mitä voisimme edelleen kehittää Summer Trainee -ohjelmassamme.

Tavoitteena hyvä kesätyökokemus

Visma Solutionsilla kesätraineita on rekrytoitu jo usean vuoden ajan. Tavoitteena on alusta asti ollut tarjota nuorille mahdollisuus haastaa itseään uran alkuvaiheessa. Sain itse olla mukana traineejaksolla kesällä 2017, joka oli erinomainen tilaisuus oppia uutta huippuammattilaisten ympäröimänä.

Oman kokemuksen pohjalta voin sanoa, että Visma Solutionsilla trainee ei ole sijainen, vaan työkaveri, joka työskentelee omien tavoitteiden parissa osana tiimiä. Traineella on mahdollisuus vaikuttaa työn sisältöön ja siihen, mitä haluaa jakson aikana oppia.

Oman kokemuksen pohjalta voin sanoa, että Visma Solutionsilla trainee ei ole sijainen, vaan työkaveri, joka työskentelee omien tavoitteiden parissa osana tiimiä. Traineella on mahdollisuus vaikuttaa työn sisältöön ja siihen, mitä haluaa jakson aikana oppia. Jotain ilmapiiristä, vapaudesta, vastuusta ja tiimiltä saadusta kannustuksesta kertoo ehkä se, että työskentelen edelleen Visma Solutionsin markkinoinnissa ja roolini on kahden vuoden aikana kehittynyt ja vastuut kasvaneet. Tänä vuonna pääsin myös uuteen rooliin seuraamaan kesätraineiden matkaa mentorin roolissa.

Kun traineejakson peruspilarit ovat olleet nämä jo usean vuoden ajan, oli hyvin luontevaa lähteä ottamaan mittaa myös muista kesätyöpaikkoja tarjoavista yrityksistä. Halusimme selvittää, miten Summer Trainee -ohjelmamme koetaan suhteessa muiden yritysten kesätyöjaksoihin.

Menestystä Vastuullisin kesäduuni 2019 -kisassa

Tänä vuonna olimme ensimmäistä kertaa mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa sekä Vastuullisin kesäduuni -kilpailussa pienten ja keskisuurten yritysten sarjassa. Kampanjassa mukana oloon liittyi 6 hyvän kesätyön perusperiaatetta, joita sitouduimme noudattamaan. Nämä periaatteet ovat:

  1. Hyvä hakijakokemus
  2. Mielekäs työ
  3. Perehdytys ja ohjaaminen
  4. Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus
  5. Kohtuullinen palkka
  6. Kirjallinen työsopimus

Kategorioiden täyttymistä mitattiin kyselyllä, jonka kampanjan järjestäjä toimitti kaikille kesätraineillemme kesän lopussa. Tulokset julkaistiin viikolla 40 Kesäduuni-tutkimuksessa ja saimme lukea raportista varsin ilahduttavia tuloksia.

Tulokset julkaistiin viikolla 40 Kesäduuni-tutkimuksessa ja saimme lukea raportista varsin ilahduttavia tuloksia. 

Sijoituimme kaikki kategoriat huomioon ottaen pienten ja keskisuurten yritysten sarjassa sijalle 7/41 arvosanalla 3,75/4 (1 = heikoin arvosana ja 4 = paras arvosana). Kärjen tuntumassa marginaalit olivat pieniä, joten tulos on varsin hyvä. Kuitenkin mitattaessa yleistä tyytyväisyyttä kilpailuun osallistuneiden yritysten kesken kiilasimme kärkisijalle. Tätä kategoriaa mitattaessa kysyttiin 4 asiaan:

  1. Voisiko trainee suositella meitä työpaikkana
  2. Kokeeko trainee, että työyhteisössä on hyvä ilmapiiri
  3. Onko trainee tyytyväinen kesätyöpaikkaansa
  4. Haluaisiko trainee tehdä kyseisellä työnantajalla töitä myös tulevaisuudessa

Voimme siis kantaa ykkössijaa tässä kategoriassa ylpeästi ja todeta, että monta asiaa on tehty oikein. Selkeät vahvuutemme tutkimuksessa olivat ilmapiiri ja työkaverit sekä se, että kesätyöntekijät kokevat tulevansa kohdelluksi oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

Selkeät vahvuutemme tutkimuksessa olivat ilmapiiri ja työkaverit sekä se, että kesätyöntekijät kokevat tulevansa kohdelluksi oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. 

Saimme erinomaiset pisteet myös kysyttäessä, voiko omaan työhön vaikuttaa ja kokeeko trainee, että hänen mielipiteitään kuunnellaan. Myös matalahierarkinen organisaatiomme sai kiitosta: esimiehen ja kollegoiden kanssa pystyy keskustelemaan avoimesti mieltä askarruttavista asioista. Täydet pisteet saimme myös kun kysyttiin, uskooko trainee tämän kesätyökokemuksen auttavan häntä työllistymään myös tulevaisuudessa.

Palautteen avulla eteenpäin puolin ja toisin

Kaiken kaikkiaan olimme lähes jokaisessa vastuullisen kesätyön kategoriassa sekä toimialaamme että pienten ja keskisuurten yritysten keskiarvoa edellä. Mutta missä sitten jäi parantamisen varaa? Hieman alemmat pisteet suhteessa muihin kategorioihin sai väittämä: “tiedän työskennellessäni mitä minulta odotetaan”. Myös oman kokemukseni perusteella tämä tosiaan saattaa olla asiantuntijatyössä hieman haastavaa määritellä.

Ohjelmistoalalla tulokset ovat usein sellaisia, joita ei käsin voi koskettaa. Ei ole standardien mukaan valmistettua tomaatti-mozzarella-sämpylää, joka on juuri laatuvaatimusten mukainen. Meillä sen sijaan on aineetonta pääomaa, joka on sitoutunut ihmisiin ja heidän osaamiseensa. Siksi voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä juuri minulta odotetaan.

Lisäksi, meillä traineen työtehtävät liittyvät myös omien taitojen kehittämiseen, jolloin rimaa ei ikäänkuin ole, vaan se pitäisi itse asettaa. Moni asettaa riman varsin korkealle. Niin minäkin tein ja silloin saattaa kyseenalaistaa, riittääkö oma tekeminen. Ensimmäisen kerran ei edes ole koetta, jolla mitataan opinko tämän asian vai en.

Kesätraineena tärkeintä on se, että oivaltaa ja oppii uutta ja pääsee kokeilemaan rajojaan. Ilman palautetta ei rajoja pääse rikkomaan ryminällä.

Mikä sitten on tarpeeksi? Mistä oikein saa olla ylpeä? Oma neuvoni on, että omasta työstä tulee vaatia palautetta. Kesätraineena tärkeintä on se, että oivaltaa ja oppii uutta ja pääsee kokeilemaan rajojaan. Ilman palautetta ei rajoja pääse rikkomaan ryminällä. Jos palautetta ei tule tarpeeksi, vaadi siis sitä lisää, äläkä anna “hyvän” riittää vastaukseksi.

Arvostusta nuorten ammattilaisten parissa

Toinen mielenkiintoinen raportti, jonka tuloksia iloitsimme yhdessä kaikkien Suomen Visma-yhtiöiden kanssa lokakuun alkupuolella oli Academic Workin Young Professional Attraction Index -tutkimus.

Tuloksissa Visma oli listattu ensimmäisen kerran top 50 joukkoon nuoria ammattilaisia kiinnostavana työpaikkana. Tutkimukseen osallistui lähes 4 000 nuorta ammattilaista Academic Workin tietokannasta. Heistä 61% oli työssäkäyviä, 13% työnhakijoita ja 23% opiskelijoita.

Tutkimuksessa todetaan, että nuoria ammattilaisia houkuttelevat erityisesti mielenkiintoiset ja monipuoliset työtehtävät sekä yrityksen kulttuuri ja ilmapiiri. Lisäksi työn merkityksellisyys korostuu tärkeänä tekijänä. Ennen kaikkea yrityksiltä toivotaan hyvää johtamista sekä tukea ja arvostusta esimieheltä. Myös mahdollisuus etenemiseen yrityksen sisällä nähdään tärkeänä tekijänä.

Kun peilaa Visma Solutionsin Vastuullisen kesäduunitutkimuksen tuloksia Academic Workin YPAI-tutkimukseen, voidaan todeta, että olemme oikealla tiellä.

Kun peilaa Visma Solutionsin Vastuullisen kesäduunitutkimuksen tuloksia Academic Workin YPAI-tutkimukseen, voidaan todeta, että olemme oikealla tiellä. Ilmapiiri ja kulttuuri meillä vastaa myös nuorten ammattilaisten odotuksia ja matala organisaatiorakenne mahdollistaa rakentavat keskustelut esimiehen kanssa.

On ilo huomata, että hyvä fiilis ja tekemisen meininki näkyvät jossakin määrin myös ulkopuolelle. Hyvä maine asettaa riman myös entistä korkeammalle: jotain on saavutettu ja siellä haluamme pysyä – mieluummin tehdä asiat vielä entistä paremmin.

Mitä ensi kesänä?

Ensi kesänä rekrytoimme jälleen Summer Trainee 2020 -ohjelmaan nuoria talentteja. Tavoitteemme on edelleen sama: haluamme, että jokainen kesätraineemme saa parhaan mahdollisen hyödyn irti kesätyöjaksostaan. Olemme myös mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa ja sitoutuneet jälleen kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen.

Seuraa verkkosivujamme, jos haluat olla mukana haastamassa itsesi yritteliäässä, iloisessa ja kannustavassa joukossa, jossa tiimityö ja sparraaminen ovat kaiken tekemisen perusta.

Lähteet:
Oikotie, Vastuullinen kesäduuni 2019
Academic Work, YPAI-tutkimus 2019

Kirjoittaja Tuuli Korpijaakko on markkinoinnin trainee kesältä 2017 ja työskentelee nyt Product Marketing Specialist -roolissa markkinointitiimissä. Tuuli oli mukana kesän 2019 traineejaksolla mentorina ja järjestämässä Kickstart-tapahtumaa.

Visma Solutions

Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää kansainvälisesti jo yli 170 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.